Els ocells i el seu cant, durant el confinament

Heu sentit aquests dies cantar algun ocell a la ciutat? Aquesta app us pot ajudar a identificar de quin ocell es tracta.

El confinament ha afectat de manera sensible el medi urbà. El 25 d’abril, es va celebrar el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll. Aquesta situació estranya que encara vivim és, de fet, una bona ocasió per parar atenció a com ha canviat el soroll a la nostra ciutat.

Els càlculs parlen d’una disminució de 6,4 dB a causa de la menor circulació de vehicles. Es nota molt als carrers de més trànsit i activitat comercial, però la reducció del soroll a l’ambient ens permet escoltar també molts sons que fins ara no es percebien, com el dels ocells que habiten el medi urbà.

Antonio Salmerón, de l’Institut Català d’Ornitologia, ha escrit un article on dona a conèixer els ocells que fan vida a la nostra ciutat aquests dies. “Si hi pareu una mica d’atenció”, explica aquest expert, “podreu escoltar el cant i les veus d’alguns veïns alats. Uns hi eren i no posàvem molta atenció, d’altres han aparegut aprofitant el moment gràcies al silenci d’aquesta primavera tan atípica més a nosaltres. Si hi ha ocells, hi ha esperança.”

Article sencer:

“A causa dels esdeveniments que s’han produït aquest any, si parem una mica l?oïda podem escoltar la natura des d?una altra perspectiva gràcies al silenci actual que ens envolta. Dins de la ciutat, per exemple, podem observar algunes espècies d’aus. Aquestes, al no escoltar el soroll que produïm els éssers humans, no tenen la necessitat de cantar amb mes força, i s’escolten més. És el cas de la Merla, que canta dia i nit. Ara s’escolten entre ells i es contesten en el seu llenguatge. O les Caderneres: he pogut escoltar quatre mascles en no més de seixanta metres. El Rossinyol deixa sonar el seu melodiós cant enmig de la gran urbs entre uns arbustos ornamentals; una cosa poc usual.

El cant del Verdum ressona amb força en algunes zones verdes desproveïts de persones. El Xoriguer i el Gavià argentat s’escolten amb claredat pels edificis i teulades on faran els seus nius. Els Coloms es busquen la  vida sense necessitat de ser alimentades per l’ésser humà.  La Gralla, la Mallerenga carbonera, el Raspinell, fins i tot el Pardal, ara sona amb més claredat, al menys és la meva percepció. Si poseu una mica d’atenció podreu escoltar el cant i les veus d’alguns veïns alats. Uns estaven i no posàvem molta atenció, altres han aparegut aprofitant el moment gràcies al silenci d’aquesta primavera tan atípica per a nosaltres. Si hi ha ocells hi ha esperança.