Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Conferència i Taula rodona. Cicle “Sant Boi Terra de Bruixes”

Divendres 12 de maig , 18.30h

CONFERÈNCIA: EL CAS DE LA SANTBOIANA CATERINA TORRES (1613): ‘SOSPECHOSA DE ECCHISSERA Y TENER PACTO CON EL DEMONIO'”

Ens traslladarem als inicis del segle XVII quan, la santboiana Caterina Torres, va ser denunciada davant de la Inquisició acusada de “bruixeria”. Un fet que podia tenir greus conseqüencies i que -massa vegades- podia acabar de forma tràgica, amb la mort -per execució- de les persones
encausades..
De que s’acusava a la Caterina Torres?. Quines eren les proves? Hi havia algú més implicat? Com va acabar tot plegat? Quin va ser el paper de l’església omnipotent? (en una època on -literalment- aquesta institució es trobava per damunt del bé i del mal).

I, tot això, en quin context local i general es va produir?

Conferenciant: Carles Serret, historiador. Responsable de l’Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat.

TAULA RODONA BRUIXES CATALANES: HISTÒRIA, TERRITORIS I TRADICIONS
Convidats/des:
QUERALT ALBERTCH, antropòloga. Centre d’Interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra
CARME MARTORELL, activista cultural. Embruix Sant Hilari de Sa Calm
FRANCESC ROMA, historiador. Cau de les Bruixes Centelles
CARLES SERRET, historiador. Arxiu Històric Municipal Sant Boi

Les tres experiències que configuren la taula, cada una amb el seu tarannà i les seves singularitats, tenen com a fil conductor les bruixes i com aquestes, amb les seves històries i llegendes, han deixat petjada en els diferents territoris. No en forma de passat silenciat, si no com a esdeveniment o ens que fa viva la memòria de moltes dones injustament tractades.

El Centre d’Interpretació de la Bruixeria es troba a la primera planta del Centre Cultural Ca les Monges, al carrer Catalunya número 1 de Sant Feliu Sasserra des de l’1 de novembre de 1998 i vol oferir una explicació general del fenomen de la bruixeria centrant-se en l’estudi del fenomen de la Catalunya del segle XVII i concretament en els casos específics de les dones del Lluçanès processades per bruixeria al mateix poble.

El projecte Embruix neix l ́any 2009 d ́una iniciativa de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm juntament amb un gran nombre d’entitats locals, gent vinculada al món de l’espectacle i una gran quantitat de col·laboradors, i s’acorda fer un festival on tenen cabuda totes les activitats relacionades en certa manera amb les llegendes de les nostres regions, la màgia, les bruixes i els seus brevatges.

El Cau de Bruixes de Centelles va néixer l’any 1998 a partir de la dita popular: “De Centelles, bruixes totes elles.” És una festa per a tots els públics entorn a la tradició de les bruixes sàvies, l’esoterisme, la màgia i inclou un programa lúdico-cultural amb espectacles al carrer, un mercat màgic, conferències, carrers temàtics, música, tallers, etc. I al vespre es fa la proclamació de la Bruixa de l’any, honor que es dóna a una
dona de la població per la seva tasca cultural, social o associativa envers el poble.

Conductors: Humbert Ruiz, coordinador UNED Sènior Sant Boi i Vanessa Martín, coordinadora UNED Sant Boi


Preu:

Gratuït

Lloc:

Carrer Mallorca, 30
Sant Boi de Llobregat,Barcelona8830Espanya
936 54 89 50
Visualitza el lloc web de Recinte

Organització: