Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Conferència. Antoni Tàpies en el mon de la ceràmica

Dijous 14 de març , 19.00h

A càrrec de Lourdes Cirlot.

L’obra d’Antoni Tàpies, des dels inicis ja a mitjans de la dècada dels quaranta, sempre es va caracteritzar per un interès marcat per la incorporació d’elements tridimensionals a les obres pictòriques. El resultat van ser collages meravellosos en què fils, cordes, papers arrugats, cartolines i fins i tot grans d’arròs van entrar a formar part d’un extens repertori de materials que no corresponien a l’àmbit propi de la pintura. Després dels anys surrealistes de Dau al Set, Tàpies es va iniciar al si de l’informalisme amb un tipus de mixtures en què la pols de marbre triturada juntament amb els pigments i els aglutinants configuraven unes obres en què la matèria era la protagonista absoluta. Per això no resulta estrany que anys més tard, després de la seva etapa conceptual en què havia recorregut a treballar amb múltiples objectes de caràcter quotidià a l’època dels setanta, Tàpies s’interessés per l’escultura entesa com a tal, duent a terme peces d’embalum rodó o relleus en diferents materials, entre els quals destaca la ceràmica.

Lourdes Cirlot és catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona. Llicenciada l’any 1973 a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, ha impartit classes al Departament d’Història de l’Art de la mateixa facultat des de l’any 1974. Es va doctorar l’any 1980 amb la tesi La pintura informal en Barcelona (1952-1970). Des de l’any 1997 és catedràtica d’història de l’art a la Universitat de Barcelona. La seva docència i recerca se centren en l’art dels segles XX i XXI. És investigadora  principal del ‘Grup de Recerca Art, Arquitectura i Societat Digital’ des de la seva fundació el 1999, des d’on s’ha interessat pels  nous mitjans i les tecnologies digitals i en la seva incidència en la cultura i la societat contemporànies.


Al llarg del 2024 té lloc la celebració del centenari del naixement d’Antoni Tàpies per reivindicar la vigència de l’obra i del pensament de l’artista català.
L’aniversari presenta de forma exhaustiva i diversa la seva aportació a diverses institucions de la ciutat, del país i de l’àmbit internacional. Antoni Tàpies. Crits de llibertat. El compromís polític i social és el títol de l’exposició i de la conferència inaugural del cicle.

En el marc del cicle de conferències al voltant de l’exposició Antoni Tàpies. El compromís social”.


Preu:

Gratuït

Lloc:

Carrer del Pont, 7
Sant Boi de Llobregat,Barcelona8830
+ Mapa de Google
Visualitza el lloc web de Recinte

Organització: